Néha érdemes odafigyelni a reklámokra is

Tény, hogy hiába is tanulnék meg vezetni, úgysem lesz soha annyi pénzem, hogy autót tudjak vásárolni magamnak. Használtat sem, nemhogy újat. Én mindig csak hónapról hónapra élek, de ha történne valami súlyos gond, nem is tudom honnan kaparnám elő a pénzt. Persze néha azért vannak nagyobb befektetéseim. Például nemrég megörököltem egy aprócska telket az egyik külvárosi negyedben apai nagyanyámtól, amit azonnal sikerült is eladnom. Sokat gondolkodtam, hogy mit kezdjek a pénzel. És pont egy autós műsort néztem (imádom őket, főleg amelyikben sokat driftelnek, azt hiszem ezzel nyugtatom a lelkem, hogy én nem tudok vezetni), amikor a reklámban meghallottam valamit: mégpedig azt, hogy létezik már olyan, hogy az ember klímával fűtsön. Épp tettem vettem egyébként, úgyhogy fogalmam sincs, hogy ki reklámozott, de maga a termék szöget ütött a fejemben. Úgy döntöttem, hogy ér annyit a téma, hogy bekapcsoljam érte a csigalassúságú, ezer éves számítógépemet és rákeressek a fűtő klíma árakra. 

Rátaláltam a futesklimaval.com oldalra, ás rájöttem, hogy ez egy nagyon jó üzlet. A tömbházban, ahol laktam, nyáron mindig hihetetlen meleg volt, hiába kapcsoltuk be az ezer éves klímafelszerelésünket, amit még édesapám szereltetett be, amikor még velük éltem itthon. Télen pedig sokat fáztunk, mert valahogy nem maradt meg a meleg. Legfelső emeleten, sarkon van az egyszobás lakásunk, szóval csak alulról van fűtve, meg egyik oldalról (a másik benti oldal a folyosó), de az összes többi része a lakásnak nem közfalas. És ami a legrosszabb az egészben, az az, hogy olyan központi fűtésünk van, ami az egész tömbháznak van. Ti hallottatok már ilyenről? Nem tudom beállítani, hogy mikor menjen és mikor nem a fűtés, és amikor igen, akkor mennyire legyen meleg. Persze a tömbház többi lakója nem fagyoskodik annyira, mint mi, mert a legtöbbjük alulról is, fölülről is, és minimum két oldalról közfalas. Szóval nincs szükségem rá, hogy jóvá hagyja bárki is az ötletemet, miszerint egy ilyen inverteres klíma a lehető legjobb megoldás számunkra a lakásban.

Utánanéztem a weboldalon és megtudtam, hogy két típusa is van ezeknek a klímáknak: az egyik fűtésre való, a másik pedig fűtéskiegészítésre (természetesen mindkettő ugyanúgy alkalmas nyáron a hűtésre). Kétszeresen is egyértelmű volt, hogy melyiket választom. Először is azért, mert nekem csak kiegészítésre kell a fűtés, amikor nincs elég meleg a szobában a központi fűtés miatt. Másodszor pedig azért, mert ezek az olcsóbbak. A weboldalon utána olvastam mindenféle fontos dolognak, például a SCOP  mutatónak, a friss tudásom alapján pedig kiválasztottam egy Intensa márkájú klímafelszerelés (egyébként nagyon sok márkájú gépet árulnak, de én nem ismerem nagyon egyiket sem, szóval csak úgy véletlenszerűen választottam). Úgy számoltam, hogy a kiválasztott klíma ára mellett marad még annyi pénzünk az örökségből, hogy vegyünk egy új ülőgarnitúrát a szobába, mert még mindig azok vannak, amelyek gyerekkoromban is voltak.

Amikor a driftelős műsor szünetében felfedeztem ezt a lehetőséget, éppen május volt. Amire kézhez kaptam az eladott telek után a pénzt, már július volt. Arra már rég ki volt választva a már említett klímagép, de ahogy megvolt a pénz, azonnal meg is rendeltem. Örültem, mert az ár úgy volt feltüntetve a weboldalon, hogy ahhoz már instant hozzá tartozott a kiszállítás, valamilyen végfelhasználói papír, és ami a legfontosabb: a beszerelés (maximum három méteren belüli csövezéssel). A beszerelés előtt két nappal elhívtam az egyik jó barátomat, aki kiszerelte nekem a régit. Örömmel konstatáltuk, hogy még véletlenül sem lesz a csövezés több, mint három méter, mivel a teraszajtó fölött volt a klímafelszerelés és a teraszra volt kivezetve a ventilátor, és most is ugyanúgy szeretném beszereltetni. így pedig semmiképp nem is kellett ráfizetnem az egészre. De azért sajnáltam szegényeket, meg magunkat is, mert két nap klíma nélkül olyan volt, mintha egy szaunában kellett volna dolgozzanak, nekünk meg élnünk. Hiába volt már régi tragacs a másik, azért mégis érződött a hiánya. De ahogy beszerelték ezt az újat, néhány óra alatt már teljesen elfogadható lett a hőmérséklet.

Most épp az új kanapémból írok, nézem a driftelős műsort és élvezem a klíma melegét, merthogy már január van. Hogy is mondjam? Azt hiszem a legjobb dolgot választottam, hogy befektessem a pénzem, mert ez évekig hasznos lesz számunkra.