Most már motort is vezethetek

Mindenki tudja rólam, hogy szeretem az autókat, és persze már régóta vezetek. Az egyik kedvenc időtöltésem kocsikázni vidéken, és nem is akarom ezt feladni. De mostanában elkezdtek érdekelni a motorok is, és úgy gondoltam, hogy érdekes lenne összevetni, hogy miben különbözik a kettő egymástól. Ezért elkezdtem motorozni tanulni,de közben rájöttem, hogy egész más szabályok vonatkoznak arra, aki motorral megy a forgalomba.

A városi motorkerékpár vezetés az intenzív és bonyolult forgalommal rendkívül nagy kihívást jelenthet, és további kockázatokkal járhat. A gépjárművezetők néha nem látják a motorkerékpárokat. A reggeli csúcsforgalom alatt az ingázók félig aludhatnak, és a téli hónapokban sokan nem tudják megfelelően megtisztítani autóablakokat. A „zárt” járműveket vezető embereknek gyakran vannak más zavaró tényezői is, például mobiltelefonok, zene, utasok stb.

A motorosok ilyen körülmények között láthatatlanná válhatnak, és amikor az ember a gépkocsi, a busz és a tehergépkocsi vak területeire fordul, könnyű felismerni, hogy a motorkerékpárosok miért sebezhetők.

A gépjárművezetők számára a közúti torlódások rövid utakat tehetnek időigényessé és bosszantóvá. A gépjárművezetők hajlamosabbak arra, hogy dühöngjenek és idegesítsenek másokat a hosszabb forgalmi akadályok miatt. A motorosoknak erre figyelniük kell. Nyugodtnak, koncentráltnak, tudatosnak kell lenni, és simán kell haladni a forgalomban, miközben ki kell aknáznia azokat a helyzeteket, ahol biztonságosan lehet haladni. A motorosoknak kerülniük kell a rohanást, és az útvonalról függetlenül fel kell készülniük az elsőbbség megadására.

A nehéz forgalomban és a torlódásokban nem könnyű motorkerékpárt vezetni. A szerencse nem játszik szerepet, és a magas kockázatú vezetők, akik megragadják az esélyeket, gyakran növelik a baleseti statisztikákat.

Ezért amikor elkezdtem motorozni tanulni, akkor fontos volt nekem, hogy rendesen megtanuljam. Ezért egy megbízható iskolába mentem el tanulni, amit egy barátom ajánlott. Itt motor jogosítvány típusok is vannak, vagyis különböző méretű motorokhoz is szerezhetsz. Valamint az alap órákon túl még plusz órákat is vehetsz, ha gyakorolni akarsz.

Ezeknek köszönhetően most már sokkal magabiztosabb vagyok a városi forgalomban is, és annyira élvezem a motorozást, mint az autózást. Ehhez viszont gyakorolni kellett, mert akár kocsiba ül valaki, akár motorra, az első a biztonság.