Egy környezettudatosabb jövő felé

Ma már egyre népszerűbbek a tudatos, okos otthonok. Az ismerősöm például a napokban mesélte, hogy napelemeket fog felszerelni a házára. Egyrészt hosszútávon olcsóbb kivitelezés, másrészt környezetbarát megoldás is. Budapesten még kevésbé feltűnő ez az irány a sok régi épületen, azonban amikor utazom haza vidékre, az út melletti házakon folyton szembejönnek velem a komolyabbnál komolyabb napelemek. Ilyenkor elgondolkodom, hogy ha kívülről ezt látom, vajon mi lehet bent, a ház belsejében? Vajon ott is kialakítottak egy környezetbarát, okos otthont? Valószínűleg igen, hiszen például az ismerősömnél is jelen van a Google által vezérelt légkör. Egy fáradt nap után hazaérve, már arra sem kell energiát pazarolnia, hogy felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a TV-t, vagy lejátssza kedvenc zenéjét a Spotify-on. Csak egy szavába kerül és a Google máris intézkedik. Félelmetes, hogy a technológia ma ennyire részét képezi az életünknek. Sok előnye és hátránya lehet annak, hogy ki vagyunk szolgálva a saját otthonunkban is. Egyrészről persze jó, hiszen ki ne örülne annak, ha szó szerint csak egy szavába kerülne az adott kérés. Bár a villany felkapcsolása nem egy időigényes feladat, mégis kényelmesebb, hogy a kanapéról utasíthatjuk a rendszert ennek elvégzésére. Azonban ha még emiatt sem vagyunk képesek felkelni a helyünkről, hova vezethet ez? Mindenképp oda kell figyelnünk erre és egyensúlyt kell találnunk, ha ilyen életet szeretnénk élni.

Nem kell feltétlenül csak házakban, lakásokban gondolkodnunk, hiszen a zöld közlekedés is egyre népszerűbbé válik. Fővárosunkban például a közös használatú bicikli és roller mellett az elektromos autókat is bárki kibérelheti, aki így akar kedvezni környezetének. Az osztozkodásnak ilyen szempontból egy nagyon pozitív hatása van, hiszen több száz ember használja ugyanazt az egy – elektromos – autót, ahelyett, hogy száz különbözőt kellene tankolni és karbantartani. Az autó vásárlás kapcsán is egyre több környezetbarát választék létezik. Ha valaki nem akar elektromos autót venni, választhatja a hibrid megoldást, hiszen ez is jobban óvja a környezetet, mint a hagyományos benzinnel működő gépjárművek. Ezeken kívül ma már léteznek napelemes autók is, amiknek ma még ugyan több millió az áruk, jó irány a környezetbarát közlekedés kivitelezésére. A változó és környezettudatos világ kialakulásával párhuzamosan a szolgáltatók is folyamatosan igyekeznek, hogy ezeket a piaci igényeket ki tudják elégíteni. Ma már a legtöbb biztosítónál szerepel lakásbiztosítás napelemre is a kínálatban. A Pannon Safe oldalán például a lakásbiztosítás pont alatt külön sorban ki is emelik, hogy napelemre is kiterjed a fedezet.

Mindenesetre kíváncsi vagyok, milyen új ötletekkel fogunk még találkozni a jövőben a környezetbarát világ kiépítése kapcsán. Az biztos, hogy a meglévő, jelenlegi megoldásokkal sokat tehetünk környezetünkért.